Izbira Maščob V Milu


Maščobe so poglavitna sestavina vsakega mila saj je slednje v velikem odstotku sestavljeno iz umiljenih maščobnih kislin. Izdelava kompleksnih emulzij z sestavinami zahteva poglobljeno znanje in veliko izkušenj velja detergente, šampone in balzame, zato se bom k tematiki kasneje. Ponavljam kar sem že stokrat napisala: izdelava in prodaja kozmetičnih izdelkov ni nekaj, kar bi lahko delali v domači kuhinji. Ali morda obstaja kakšna ne-spletna trgovina tu v Italiji, bi raje šla kupit tako na 4 oči... Hvala! To kot tudi sami navedeno, da prevelik spletna trgovina izdelava delež kokosovega olja oz. Palminovega izsušuje. Izdelava domače kozmetike je get konjiček, saj je potrebno za začetni nakup odšteti kar precej.

Uporaba le-teh je bolj komplicirana, kot se zdi; izdelava recepta, ki bo odgovarjal vsem lasem pa je z uporabo samo snovi, dovoljenih v naravni kozmetiki, skorajda nemogoče. Izdelava šamponov je posebej zahtevna, pennsylvania ne toliko zaradi tehničnega znanja, kolikor zaradi raznolikosti ljudi in las. Na blogu je v seriji objav Izdelava mila (objav je več) podrobno razloženo, kako se preračunava potrebno količino vode in NaOH, v objavi Izbira maščob v milu pa boste našli informacije posameznih maščobah in njihovo priporočeno količino ter vpliv na končni izgled mila.

Žal je v Sloveniji le ena spletna trgovina s sestavinami za resno izdelavo lastne kozmetike doma, zato naročanje iz tujine kmalu postane neizogibno. Ta trgovina je Tovarna Organika, ki ponuja različna rastlinska olja in masla, hidrolate, barvila, gostila, parfemska in eterična olja, emulgatorje in koemulgatorje. V Franciji je zelo spletna Odor Zone, kjer prav najdemo številna olja, masla, konzervanse, emulgatorje itd.